Séta a csodaszép Kaprun városában

augusztus 21, 2020 1:39 du.

Kaprun egy körülbelül 3000 lakosú kisváros Salzburg Pinzgau régiójában. A település az Alpok középső vonulatában húzódik meg, a Hohe Tauern Nemzeti Park területén. Kaprun közvetlen közelében található a népszerű Zell am See települése is. A városka nem csak a téli síszezonban vár minket élményekkel. Évszaktól függetlenül kiváló szabadidős és sport központként működik, ahol mindenki megtalálja a számára kedves tartalmas kikapcsolódási módot.

Kaprun közvetlenül egy gleccser borította hegy és egy gleccser-síterep lábánál fekszik. A kisváros fölött a Kitzsteinhorn bércei uralkodnak, ez a csodálatos táj pedig egész évben vonzza az élményekre, kalandokra, sportolási lehetőségekre és persze lélegzetelállító kilátásokra vágyó turistákat. Kaprun legmagasabb hegye a Großes Wiesbachhorn, 3570 méterrel, amely Ausztria 7. legmagasabb hegycsúcsa.

Története

Az évszázadok során Kaprun évezredekig élt mezőgazdaságból és az erdőgazdálkodásból, egyes források szerint pedig egykor bányászattal is foglalkoztak a településen. A kisváros nevét először a 9. századból származó dokumentum említi, az elnevezés pedig a kelta Chataprunnin (fehérvíz) névből származik. Nagyobb változást a térségbe csak a II. világháború hozott, mikor a náci csapatok úgy döntöttek, hogy egy nagy erőművet építenek Kaprunba. A völgyet el kellett zárni, ahhoz hogy létrejöjjön a két nagy tározó – az úgynevezett Tauernkraftwerk. Az építési munkákat zsidó rabszolgákkal kezdték, akiket Kaprun táborában tartottak.

A háború után az építkezést a hagyományos módon folytatták tovább. Az erőművet 1955-ben nyitották meg, és a “fiatal” osztrák nemzet újjáépítésének szimbólumává tették – teljesen figyelmen kívül hagyva az erőmű történetének sötét kezdetét.

Látnivalók és programok

1963-ban Kaprun mellett megkezdték a sífelvonók építését a Kitzsteinhorn gleccsereihez. Ez volt az első ilyen terület Ausztriában, amelyet használni lehetett síelésre, és egész évben engedélyezte (és még mindig lehetővé teszi) sízős vakációkat. Manapság a Kitzsteinhorn továbbra is nagyon népszerű a nyári síelés szempontjából, és csupán karbantartási munkák okán zárják le nyár végén, általában négy hétre. A síelőken kívül nyáron a hegy területét betöltik a mountain bike-osok, a kiránduló családok és a túrázók, akik nyári hótakarók után kutathatnak, vagy jobban megismernék a Hohe Tauern Nemzeti Park 3000 méteren található élővilágát.

Kaprun vidéke, ahogy Zell am See is, az egész családnak számára tökéletes üdülőhely. Különböző természeti csodákat kutathatunk fel, mint például a Sigmund-Thun-hasadékot, melyet a Kapruner Ache zubogó víztömege hozott létre hosszú évszázadok alatt. A fényesen tiszta hegyi folyó a Salzach egy jobboldali mellékfolyója és délről folyik észak felé, keresztül a kapruni völgyön, hogy végül ismét visszatérjen a Salzachba. A hasadék ma könnyedén bejárható, a fapallókon, hidakon és lépcsőkön állva, szinte karnyújtásnyira lehetünk a lezúduló vízeséstől. Ha odalátogatunk, garantáltan részünk lesz vízpermetfürdőben, és megcsodálhatunk miniszivárványokat is.

Ottlétünk során továbbá meglátogathatjuk Maiskogel családi hegyet, ahol kiépített kirándulóterepek, kalandpályák és játszóterek, túraútvonalak és tanösvények, valamint páratlan kilátás várja a család minden tagját.

Nem csak természetjárással tölthetjük ott az időnket, akár kulturális programokon is részt vehetünk, vagy éppen belekóstolhatunk a régió jellegzetes konyhájába. Azoknak pedig, akik valódi pihenésre vágynak, csodás kikapcsolódási lehetőséget nyújt a Tauern Spa, ahol a felnőttek a felhők felett élvezhetik a gyógyfürdőket, a gyerekeket pedig várja a vizes élményvilág.

This post was written by admin

Vélemény, hozzászólás?