Rauris völgy

 Wörth, Bucheben, Rauris főközség

Rauris völgye, öt oldalvölgyével karöltve, 30 km hosszan terül el megannyi különlegességével és karakterével. Ebben a festői környezetben fekszik a Hotel Sonnhof Rauris***.

Rauris “aranykora”

Rauris az Alpok ölelésében, 950 méterre a tengerszint fölött fekvő település, kb. 3.000 lakossal. A hozzávetőleg 30 kilométer hosszú Rauris völgy a középkorban pihenőállomása volt a Közép-Európát az olasz tartományokkal összekötő kereskedelmi útvonalaknak. A 14-19. században gazdag aranylelőhelyek működtek a környéken. A település fénykoráról tanúskodnak a korabeli kőházak és a turisták számára kiépített aranymosó helyek.

Szabadidő Raurisban

A Rauris völgy síkját körös-körül 3.000 m feletti hegycsúcsok övezik, nem csoda hát, hogy a téli- és nyári sportok, természetjárók paradicsomává nőtte ki magát.
A Hotel Sonnhofból gyalog is eljuthatsz a raurisi, kb. 30 kilométer hosszú sípályáig, nyáron pedig számos séta-, túra- vagy bicikliút közül választhatsz. A sokat látogatott Bernkogel csúcsra (2.325 m), a hoteltől indulva 4-5 óra alatt lehet felérni. Túravezetőink segítségével a völgy végében magasodó Hoher Sonnblick csúcsra (3.106 m) is feljuthatsz, hogy megtekinthesd Európa legmagasabban fekvő meteorológiai állomását! Emellett, a nordic walkingtól a lovaglásig és a különféle extrém sportokig, tucatnyi más tevékenységet is kipróbálhatsz télen és nyáron egyaránt. Útvonaltervezést vagy kíséretet kérhetsz a Hotel Sonnhof tapasztalt, alapos helyismerettel rendelkező túravezetőitől, síoktatóitól!

A aranyásó legendája alapján, méltán viseli „az Alpok arany völgye” becenevet. Napjainkig fennmaradt aranymosó helyeken bárki próbálhat szerencsét:

– Hüttwinkltal:

aranyásó történetéről és a völgyzáró Kolm Saigurnról ismert, mely a Hoher Sonnblick (3.106 m) lábánál található.

– Seidlwinkltal:

 „Zarándokok völgye”: 500 éves Tauern ház. A Seidlwinkltalon keresztül vezet az évente megrendezésre kerülő Glockner zarándoklat, a Hochtoron át a Groβglockner Hochalpenstraβén Heiligenblutig.

–  Krumltal: 

„Keselyűk völgye”: a völgyet a szakállas saskeselyűk újratelepítésére választották ki (1986). Azóta láthatunk a Krumltalban szakállas saskeselyűket, fakókeselyűket, szirti sasokat és még számos vadállatot természetes életkörülményeik között.

–  Forsterbachtal és Gaisbachtal:

 Egyszerű. Valódi. Nyaralás a Rauris völgy magávalragadó területén. – „Források völgye”: ennek a projektnek köszönhetően 300 természetes forrásból 60 forrást tettek elérhetővé a látogatók számára, így szemléltetve a Rauris völgy vízikincseit. Látnivalók: raurisi ősforrás a Bodenhausnál (Boden háznál), vízesések Kolm Saigurnban és a Krimltalban, vízi információs útvonal a Seidlwinkltalban, vízi játszótér a Summererparkban.

 

Aranyhegy csoport Hocharn

– 3.254 m és Hoher Sonnblick – 3.106 m. A Sonnblick hegycsúcsán trónol a 128 éve Európa legmagasabb állandó meteorológiai állomása. Az aranyhegy csoport jól csengő nevét az aranybányászatról kapta, mely a múltszázadig üzemelt itt.

Kirándulóhelyek

38 „Almhütte”/alpesi kunyhó és „Jausen- station”/„uzsonnázóhely” a hotel közelében (nyári szezonban) – ebből 6 tanúsított „SalzburgerLand Almsommer-Hütte”.

 • Kolm Saigurn: egyike a Hohe Tauern Nemzeti Park legszebb völgyzáróinak. Télen: hótalpas túrák, sítúrák, jégmászás. Nyáron: kirándulás, túrázás, hegymászás.
 • Raurisi őserdő: több mint 80 sötét lápjával, hatalmas lucfenyőivel, mohával és romantikus tisztásaival a raurisi őserdő egy érintetlen terület, valódi természeti kincs Kolm Saigurnban.
 • Raurisi ősforrás: az idillikus forrásparadicsom csupán 30 percnyi sétára található a Bodenhaustól. Ideális erőt gyűjteni a kirándulás során, kikapcsolni, és egy korty friss raurisi vizet ízlelni közvetlenül a forrásból.
 • Völgymúzeum: érdekességek a történelmi aranybányászatról Ignaz Rojachertől. Kiállítási tárgyak a Rauris völgy területéről, ásvány terem.
 • „A levegők királya” Nemzeti Park Ház: itt hasznos tudnivalókkal gyarapodhatunk a lenyűgöző ragadozó madarakról, mint a szakállas saskeselyűkről, fakókeselyűkről és szirti sasokról, melyeket nyáron figyelhetünk meg a raurisi Krumltalban.

Természet

 • Zimmererhütte: Nemzeti Park Infópont a völgyzárónál KolmSaigurnban nyáron. Témák: aranybányászat, ásványok, Nemzeti Park
 • Alpesi vadászterület Buchebenben: egész évben nyitva
  A Rauris völgy a legnagyobb település a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, mely több mint 1.800 km2-ével a legnagyobb természetvédelmi terület az egész keleti Alpokban, és Ausztria első Nemzeti Parkja.
  „Az Alpok arany völgyét” gyakran nevezik a Nemzeti Park „titkos ékszerének”. Így minden, amit a Nemzeti Parkban felfedezhetünk, megtaláljuk a Rauris völgy területén: kultúrtörténeti különlegességek, mint például az aranybányászat a Hüttwinkltalban, természetrajzi látnivalók, mint a szakállas saskeselyűk, fakókeselyűk, szirti sasok és más vadállatok a Krumltalban, vagy az ásványi kincsek, friss alpesi legelők és magával ragadó gleccserek. A Rauris völgy különlegességei igazi élményt nyújtanak a túrák és kirándulás során.
  A Rauris-völgyben mindig is különleges kapcsolatot ápoltak és ápolnak a természettel. Ezek teszik lehetővé a látogatóknak a tömegturizmustól távol sok-sok eredeti természeti szépség megcsodálását, és a természet erejének lépésről-lépésre történő megismerését.- Túrázás, kirándulás és hegymászás: 295 km túraútvonal minden nehézségi szinten, amelyből kb. 35 km témaútvonal és tanösvény a Rauris-völgy sajátosságairól, különlegességeiről.

  • 38 üzemeltetett „Almhütte”/alpesi kunyhó, hegyi vendéglő és „Jausenstation”/„uzsonnázóhely”
  •  80 km kerékpár és mountainbike útvonal

–  vezetett Nemzeti Park kirándulások képzett túravezetőkkel:„Raurisi őserdő”, „Keselyűk völgye”, „Útközben szarvasbőgéshez”. Vendégkártyával ingyenes.

 

Nyári programok:

–  Aranymosás 3 aranymosóhelyen a hotel közelében: eredeti aranymosóhely a Bodenhausnál (hátsó Hüttwinkltal), fedett aranymosó a Sportalmnál, aranymosási lehetőség a Hochalmon.
2015-ben az Ausztriai Aranymosó Bajnokságot Raurisban rendezték meg július 10 -12. között.

–  A raurisi Hochalmbahnen (Hochalm felvonó) pár perc alatt juttatják fel 1.800 m-re a látogatókat a Hochalmhoz. A raurisi Hochalmbahnen egyike Ausztria legkiválóbb nyári hegyi felvonóinak és testreszabott alpesi élményt kínálnak.

Nyári nyitvatartás 2015:

 • Május 24. – Július 2.: vasárnap, kedd, csütörtök
 • Július 5. – Szeptember 13.: minden nap
 • Szeptember 15. – Október 4.: vasárnap, kedd, csütörtök
 • Utazási idő: 9:00 – 12:00, 13:00 – 16:30

 

– Kenyérsütés a Kalchkendlalmon: Roswitha Huber nyáron heti kétszer kenyérsütési kurzusokat tart Kalchkendlalmján a hotel közelében.

–  Gyógynövénytúrák: Margot Langreiter „gyógynövény boszorkány” vezetett gyógynövénytúrákon informál a kenőcs- és teaelőállításról, csakúgy, mint a hazai gyógynövények hatásáról és gyógyító erejéről.

–  Raurisi „ínyencpiac”: 2015. Június 25 – Szeptember 10. minden csütörtökön a főtéren (Marktplatz) megrendezik a raurisi „ínyencpiacot”, ahol tradicionális saját készítésű termékeket kínálnak a látogatóknak, mint báránybőrt, gyapjút, ékszereket, nemezelt készítményeket, szalmababákat és sok mást.

–  Lovaglás, tenisz, funsport, Sonnblick szabadstrand, minigolf

–  Hegymászás: 2012 nyara óta, Kitzloch hegymászás (B-E), a Kitzlocklammon (szurdok) keresztül kitzlochklamm.at

–  Hochseilgarten: 2013 nyara óta, a Krumltali parkoló közelében. Giant Swing, Jungle Bridge és egyéb érdekességek.

–  Kitzlochklamm (szurdok): a raurisi patak (Rauriser Ache, a Salzach mellékfolyója) évtizedek munkájával épített egy utat a mészpalán keresztül.

Téli programok:

 • –  A főszezonban egy völgy busz közlekedik Rauris központjától a Seidlwinkltalba. Autóbusz Zell am Seetől a völgyzáró Kolm Saigurnig. Díjköteles.
 • –  Ski Alpin (alpesi síelés) és Snowboard a Rauris Hochalmbahnen síterepen
 • –  Téli túrák 30 km téli túraútvonalon
 • –  Vezetett hótalpas túrák képzett Nemzeti Park vezetőkkel:„Raurisi őserdő”, „Varázslatos téli élmény”. Vendégkártyával ingyenes.
 • Sítúrák: Különösen kedvelt a sítúrázók között a völgyzáró Kolm Saigurn 3.000 m-es Hocharnjával, Hoher Sonnblickjével és Schareckjével. Vezetett sítúrák: Hohe Tauern és Bergwolf síiskolák
 • –  Sífutás: 30 km-es előkészített pálya (skating és klasszikus)
 • –  Szánkózás: Természetes szánkópálya Kolm Saigurnban és aKreuzbodenen
 • –  Jégmászás: Jégaréna Kolm Saigurn, jégtorony a Naturfreundehausnál
 • –  Ingyenes völgy busz Rauristól a Bodenhausig a hátsó Hüttwinkltalban
 • –  Lovasszánozás és fáklyás túrák
  Családias és átlátható pályákkal, távol a tömegturizmustól várja látogatóit a raurisi családi Hochalmbahnen síterep 30 km-nyi sípályával az összes nehézségi fokon 950 m-től 2.175 m-ig.

– Hóbiztos és környezetbarát: nem csak a magaslati fekvés miatt hóbiztosak a pályák, hanem a modern hóágyú berendezéseknek köszönhetően is az összes pályafelületen. A hóágyú berendezésekhez szükséges víz egy erőműt is működtet a völgyben. Az 1.2 millió KW termelt árammal a Hochalmbahn összes berendezése önállóan működtethetőek. Ezzel a raurisi Hochalmbahnen első hegyi felvonóként az Ausztria Klímaszövetség partnere.

 • –  Action & Fun: Nuggetpark, Fun Slope és Kreuzboden szánkópálya. Holdfényes szánkózás hétfőn és csütörtökön 19 – 20:30.
 • –  Gasztronómia: Kreuzbodenhütte, Waldalm, Hochalm és Heimalm, Sportalm, Miaslau-Alm
 • –  Ingyenes síbusz
 • –  Síiskolák: Karl Maier, Adventure Rauris, Hohe Tauern