Top 10

1. Aranymosás

Az egész család élménye!
Utazz vissza az időben egészen az aranybányászat koráig és sajátítsd el hozzáértőktől az igazi aranymosó szerszámokkal végzett aranymosás tudományát! A raurisi völgyben akad néhány aranymosóhely, ahol mindenki leletre bukkanhat!
Az ember ősidők óta megfigyelte, megismerte a folyók életét, felfedezte, hogy a folyók alacsony vízállás idején a zátonyokról és azokról a partszakaszokról, ahol nagyarányú a fövénylerakódás, visszahúzódnak. A folyóknak ezeken a helyein a feldúsult aranyat mosással lehet a fövényből kinyerni. Ez az ősi tevékenység az aranymosás. Most Neked is részed lehet az aranymosás élményében az Alpok egyik legnagyobb aranylelő helyén. (Rauris az aranyláz idején a világ aranytermelésének tíz százalékát adta!) Gyerekeknek és felnőtteknek is kiváló elfoglaltságot jelent, és felejthetetlen élményt nyújt.

1.1 Bodenhaus:

Nagyvonalúan kialakított játszótér a garancia arra, hogy idősebb és fiatalabb aranymosók egyaránt jól fogják érezni magukat az eredeti aranymosóhelyen. Nagyobb csoportoknál előzetes bejelentkezésre is van lehetőség, ebben az esetben tapasztalt aranymosók mutatják meg, hogyan nyerhető ki kegkönnyebben az arany a kövek közül.

(Telephonnummer: 06544-6334).

1.2 Sportalm:

Ha esős az idő, de az aranymosás élményét mégsem szeretnéd elszalasztani, akkor a Sportalmban a helyed, ahol új, fedett aranymosóhelyen próbálhatod ki szerencsédet. Az újonnan kialakított aranymosóhely Manfred Maier kunyhógazda és kétszeresen kitüntetett aranymosó mester személyes felügyelete alatt áll.
Nagy választék arannyal kapcsolatos szép emléktárgyakból is!

2. Kitzlochklamm szurdok

Rauris közvetlen közelségében fekszik a Kitzlochklamm, melyet a raurisi patak vize évezredes munkával vájt a puha mészkőbe. A szurdokot már 1553 óta használják aranymosásra, és bányászatra. A két órás túra során folyóparton, fahidakon át és hatalmas sziklák árnyékában vezet az út. A természet alkotómunkája nem csak a szurdok falain kápráztat el, hanem a Kitzlochklamm cseppkőbarlangjában is.

3. Krimml vízesés

Tartomány: Salzburg
Hol van: Krimml
Közeli város: Innsbruck
Magasság: 380 m
Távolság Rauristól: 75 km

A Gerlospass fizetős hegyiút keleti bejáratánál, Krimmlnél hatalmas parkoló várja a turistákat. A Krimml-vízesés 380 méteres magasságával Európa leghosszabb szabadon alázuhanó vízesése, a világ ranglistáján pedig az ötödik helyet foglalja el. Az évente több mint 350 ezer látogatót vonzó látványosság, méltán a vidék egyik legkedveltebb turistahelye. Mivel 1.687 méter magasan található, a vízpermet télen vastag csillogó jégpáncélba burkolja a környező sziklákat és növényeket. Három zuhatagból áll.
Az alsó, kétlépcsős vízesésnél 17 gleccserfolyó egyesült vize zuhan a mélybe, csakúgy, mint a 100 m hosszú magasan található középső, illetve a 145 m hosszú felső zuhatagnál. A vízesések látványa magával ragadó, és egyedülálló élmény.
Sok helyen van kiépített kilátó, ahol egész közel kerülhetünk a vízeséshez. Ezernyi apró vízcseppre porlad szét a zuhatag, és a fény a szivárvány színeire bomlik. A vízpermet minket sem kímél, hangunkat elnyomja a vízesés dübörgése. Az úton padok biztosítják az elfáradt turisták pihenését.

4. Brechtesgaden – Hitler Sasfészke

Ez a Dél-Bajorország-i festői kisváros Salzburgtól kb. 15 kilométerre fekszik. Világhírűvé a II. világháború alatt vált, amikor Adolf Hitler Berchtesgadent, s a hegyet, Obersalzberget Berlin mellett második kormányzati székhellyé változtatta 1933 és 1945 között. A város maga gyönyörű környezetben, magas hegyek ölelésében terül el. A Sasfészek – mely ma étterem, és melyből kitekintve ugyanabban a kilátásban gyönyörködhetünk, mint egykor Hitler, – a városka fölé magasodó Kehlsteinhaus hegyen található, a hegy oldalában anno a Harmadik Birodalom vezetőinek házai, SS-kaszárnyák, és különböző kiszolgáló és őr épületek álltak, melyeket bunker rendszer kötött össze. Amelyek ezek közül megmaradtak, ma éttermekként vagy szállodákként működnek.
A sasfészket Martin Bormann ajándékozta Hitlernek 50. születésnapjára. Az épület 1.834 m-en fekszik és 12 hónap alatt készült el. A felvezető szerpentin út 6,5 km hosszú és ezalatt 700m szintkülönbséget tesz meg, 5 alagúttal, 13 hónap alatt készült el. Az épület szerencsésen átvészelte a II. világháborút. Megúszta a szövetségesek bombázásait, és azt, hogy a háború végén felrobbantsák.
Maga a ház csodálatos természeti környezetben fekszik, Németország délkelti csücskében, a Bajor-Alpokban, Felső-Bajorország (Oberbayern) területén, nagyon közel az osztrák határhoz, 1.834 méterrel a tenger szintje felett, nem messze Obersalzbergtől. Nem messze tőle nyugatra található a Watzmann, Németország második legmagasabb hegycsúcsa. Délnyugati irányban a Königsseeig, míg tiszta időben északi-északkeleti irányban Salzburgig is ellátni. Déli irányba a kilátást a Bajor – Alpok korlátozza. Bár a ház maga nem a hegycsúcs tetején áll, hanem kicsit lejjebb, a csúcshoz gyalog is könnyen fel lehet jutni, tetején kilátó és kereszt áll.
Berchtesgaden-ből autóval vagy busszal juthatunk el a dokumentációs központig, onnan csak a menetrendszerűen közlekedő buszokkal mehetünk fel a felső parkolóig, egy gyönyörű, kis alagutakkal tarkított meredek szerpentines úton. A parkolóból egy 124 m hosszú alagút vezet a hegy gyomrába, ahonnan egy lifttel juthatunk fel a sasfészek épületébe. A lift a szintén 124 m hosszú utat 41 másodperc alatt teszi meg. Az épület május közepétől októberig látogatható.

5. Hoher Sonnblick (3106 m) – Európa legmagasabb meteorológiai állomása

Jelleg: Hegyi túra
Egész napos túra, közepes felkészültséget, jó kondíciót igényel. Tériszonyosoknak nem ajánlott, mivel az utolsó rész egy sziklás gerincen vezet a csúcsig.

Indulás: 05:00, Kolm-Saigurn, Anger Lenz parkolóból: úthasználati díj: 9 euró (szint: 1.480 m)
Menetidő: kb. 8 óra
Szintkülönbség: 1.626 m
Nehézségi szint: 3
Magasság: 3.106 m
Ideális időszak a túrához: június-október
Hegység (Régió): Alpok, Goldberg-csoport (Hohe Tauern)
Helyszín: Salzburgerland tartomány – Hohe Tauern Nemzeti Park – Rauris
Feltételek: közepesen jó kondi, tériszonymentesség
Felszerelés: Bakancs, napszemüveg, túrabot, túracucc
Családi program: Igen (korhatárral)
Látvány: 10
Kulcsrész: 2.718 m  től a csúcsig

Leírás:
A parkolótól mintegy 30 percnyi sétára található a Naturfreundehaus, ezt a távolságot laza sétával egy murvás uton tesszük meg. E mögött indul az egyre meredekebb ösvény kezdetben az erdőn keresztül, melyen végighaladva megcsodálhatjuk a Barbara vízesést, majd rövid pihenőt tarthatunk 2.176 m magasságban a Neubau Hütténél (kb 1,5 h 2 nsz). Ezt követően mesés tájakon, sziklás ösvényeken haladhatunk részben a patak mentén 2.718 m magasságig, ahol elfogyaszthatunk a Rojacherhüttében egy pohár hideg bodzaszörpöt, vagy egy tányér finom krumplilevest. (kb 1,5 h 2 nsz).
Innen továbbindulva egy sziklás gerincen haladunk a csúcsig (alapfokú sziklamászás, kb 2 h 3 nsz), a Zittelhausig, ahol megcsodálhatjuk Európa legmagasabban fekvő meteorológiai állomását és a környező hegycsúcsokat.
Lefele jövet (3 h, 2 nsz) megcsodálhatjuk a gerincről is jól látható gleccsert.
Kombinált túralehetőségek: Sonnblick – Hocharn, Sonnblick – Shareck, Sonnblick – Goldzechkopf

Naturfreundehaus, 1.596 m
Neubauhütte, 2.176 m
Rojacherhütte, 2.716 m
Zittelhaus, 3.106 m

6. Werfeni jégbarlang

Tartomány: Salzburg
Hely: Werfen
Közeli város: Salzburg
Megközelítés: Werfentől 5 km hegyi út, drótkötélpálya 1.084m-ről 1.586 méterre, gyalogút 15 perc.

A világ legnagyobb jégbarlangja 1.641 m magasságban a Tannen hegység belsejében található. Ténylegesen több mint 47 km hosszú, és még mindig nincs az összes folyosó és terem bejárva és felkutatva. Az egyedülálló barlang-rendszer látogatásával gazdag élményekben lehet részünk. A látogató 2 km hosszú, többinyire kiépített körsétát tehet szakszerű vezetéssel, a barlangrendszer leglátványosabb szakaszain. A sétánk során 134 m szintkülönbséget kell megtenni. A barlang óriási termeiben felfedezzük a föld leghatalmasabb jégalakzatait. Karbid lámpával kutatjuk fel a Jégpalotát, a Jégóriások várát és a Jégkirálynő fátylát. A barlangban a hőmérséklet 0 Celsius fok körül van. Meleg ruha és erős cipő ajánlott. A vezetés a barlangban 75 percig tart. A megvilágítás kizárólag karbidlámpával és magnézium fénnyel történik.

7. Halleini Sóbánya

Tartomány: Salzburg
Hely: Hallein
Közeli város: Salzburg
Nyitva tartás: nyitva egész évben

Január – Március: 11:00 – 15:00
Április – Oktober: 9:00 – 17:00
November – December: 11:00 – 15:00
Távolság Rauristól: 72,2 km – körülbelül 59 perc

Az alpesi sóbányászat egyik legrégibb központja. Egy rejtelmes föld alatti kirándulást tehetünk, dübörgő barlangkocsival haladunk a mélyben kialakított vágatokban, misztikus sötétségben tutajon siklunk a földalatti tavon. Egy rekonstruált Kelta faluban megismerhetjük a Kelta emberek életét. Látogatást tehetünk a világ első Só galériájába.

8. Hohenwerfen vára

Tartomány: Salzburg
Hely: Werfen
Közeli város: Salzburg
Távolság Rauristól: 50 km

A hohenwerfeni püspökségi várat a 11. században építették, de még ma is teljes pompájában uralja a környéket. A várban történelmi kiállítás, ragadozó madár bemutató, lovagi programok várnak. A nyári hónapok alatt esténként különleges rendezvények (mint sólyombemutató, misztikus est, középkori rendezvény) teszik színessé a kínálatot. Felár ellenében, a gyalogtúrát megspórolandó panorámalift visz fel a várhoz.
Ha filmbarát vagy, biztos ismert számodra az a tény, hogy itt forgatták Clint Eastwood és Richard Burton főszereplésével a nagy sikerű Kémek a sasfészekben c. filmet.
Werfen másik attrakciója a jégbarlang, mely a világon a legnagyobb. Egyedülálló jégképződmények, jégfalak, és jégvízesések jellemzik a barlangot. Bár a jégbarlang nagyobb része több mint egymillió éve keletkezett, még mindig folyamatos változásban van, a külső hőmérséklettől függően olvadnak és képződnek újra a benti látnivalók. Az összesen 40 km hosszú barlang látogatók számára megnyitott részének megtekintése során 134 m-es szintkülönbséget kell megtenni, amely fizikai megterhelésért a látvány kárpótol.

9. Wildpark Fusch-Ferleiten Grossgloknerstrasse vadaspark

Tartomány: Salburgerland
Hely: Fusch-Ferleiten
Közeli város: Kaprun (15-20 km), Zell am See (20 km)
A ferleiteni állat- és élménypark közvetlenül a Grossglockner lábánál fekszik. Az állatpark 15 hektáron elterülve mutatja be az Alpok faunáját. A park területén több mint 200, a hegyvidéken honos állatfaj egy-egy képviselője tekinthető meg. Kiváló szórakozási lehetőséget nyújt a gyermekek számára az ingyenes élménypark is, mely 20.000 m2 -en számos játékkal várja a kicsiket.
Ferleiten a Käfertal bejáratánál fekszik, így számos gyönyörű tóraútvonal kiindulópontja is.
Nyitva tartás:
Május elejétől Októberig
Naponta reggel 8 órától sötétedésig

10. Grossglockner Hochalpenstrasse

A Grossglockner Hochalpenstrasse Ausztria leghíresebb alpesi útja, mely 48 km hosszú és 36 hajtűkanyar tarkítja. Időnként hatalmas mélységek tátongnak az autótól alig néhány méterre. Igazi élmény az egész család számára! Útközben csodálatos panoráma nyílik a Hohe Tauern Nemzeti Parkra valamint számos háromezres hegycsúcsra. A panorámaút végén pedig Ausztria legmagasabb hegycsúcsát, a Grossglocknert csodálhatjuk meg a maga 3.798 méteres magasságával. Az út mentén számos kilátópont (túrázási lehetőség), múzeum és hütte található. Felérve a Ferencz József kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Grossglocknerre, a Ferencz József csúcsra és a Pasterze gleccserre. Érdemes figyelni az élővilágra is, (a mormotákra, zergékre) valamint felkeresni az Edelweiss-Hüttét, s megcsodálni a híres Edelweiss-spitzét.