Aranymosás

Aranymosás – A kövek közé zárt napsugár 

Lépj vissza az időben az aranybányászat koráig és sajátítsd el hozzáértőktől, igazi aranymosó szerszámokkal végzett aranymosás tudományát. Rauris völgyében akad néhány aranymosóhely, ahol mindenki leletre bukkanhat!
Az ember ősidők óta megfigyelte és megismerte a folyók életét, így könnyedén megállapították, hogy a folyók alacsony vízállás idején, a zátonyok és a nagyarányú fövénylerakódásos partszakaszok, visszahúzódnak. A folyóknak ezeken a helyein a feldúsult aranyat mosással lehet a fövényből kinyerni. Ez az ősi tevékenység az aranymosás.

Neked is részed lehet az aranymosás élményében az Alpok egyik legnagyobb aranylelő helyén, hisz Rauris az aranyláz idején a világ aranytermelésének tíz százalékát biztosította. Gyerekeknek és felnőtteknek is kiváló elfoglaltságot jelent és felejthetetlen élményt nyújt.

1. Bodenhaus:

Nagyvonalúan kialakított játszótér a garancia arra, hogy idősebb és fiatalabb aranymosók egyaránt jól fogják érezni magukat az eredeti aranymosóhelyen. Nagyobb csoportoknál előzetes bejelentkezésre is van lehetőség, ebben az esetben tapasztalt aranymosók mutatják meg, hogyan nyerhető ki kegkönnyebben az arany, a kövek közül.

(Telefonszám: 06544-6334).

2. Sportalm:

Ha esős az idő, de az aranymosás élményét mégsem szeretnéd elszalasztani, akkor a Sportalmban a helyed, ahol új, fedett aranymosóhelyen próbálhatod ki szerencsédet. Az újonnan kialakított aranymosóhely Manfred Maier kunyhógazda és kétszeresen kitüntetett aranymosó mester személyes felügyelete alatt áll.
Nagy választék arannyal kapcsolatos szép emléktárgyakból is!

Egyéb programok

Berchtesgadent

Ez a Dél-Bajorország-i festői kisváros Salzburgtól kb. 15 kilométerre fekszik. Világhírűvé a II. világháború alatt vált, amikor Adolf Hitler Berchtesgadent, s a hegyet, Obersalzberget Berlin mellett második kormányzati székhellyé változtatta 1933 és 1945 között. A város maga gyönyörű környezetben, magas hegyek ölelésében terül el. A Sasfészek – mely ma étterem, és melyből kitekintve ugyanabban a kilátásban gyönyörködhetünk, mint egykor Hitler, – a városka fölé magasodó Kehlsteinhaus hegyen található, a hegy oldalában anno a Harmadik Birodalom vezetőinek házai, SS-kaszárnyák, és különböző kiszolgáló és őr épületek álltak, melyeket bunker rendszer kötött össze. Amelyek ezek közül megmaradtak, ma éttermekként vagy szállodákként működnek.

A sasfészket Martin Bormann ajándékozta Hitlernek 50. születésnapjára. Az épület 1834 m-en fekszik és 12 hónap alatt készült el. A felvezető szerpentin út 6,5 km hosszú és ezalatt 700m szintkülönbséget tesz meg, 5 alagúttal, 13 hónap alatt készült el. Az épület szerencsésen átvészelte a II. világháborút. Megúszta a szövetségesek bombázásait, és azt, hogy a háború végén felrobbantsák.
Maga a ház csodálatos természeti környezetben fekszik, Németország délkelti csücskében, a Bajor-Alpokban, Felső-Bajorország (Oberbayern) területén, nagyon közel az osztrák határhoz, 1834 méterrel a tenger szintje felett, nem messze Obersalzbergtől. Nem messze tőle, nyugatra található a Watzmann, Németország második legmagasabb hegycsúcsa. Délnyugati irányban a Königsseeig, míg tiszta időben észak-északkeleti irányban Salzburgig is ellátni. Déli irányba a kilátást a Bajor – Alpok korlátozzák. Bár a ház maga nem a hegycsúcs tetején áll, hanem kicsit lejjebb, a csúcshoz gyalog is könnyen fel lehet jutni, tetején kilátó és kereszt áll.
Berchtesgaden-ből autóval vagy busszal juthatunk el a dokumentációs központig, onnan csak a menetrendszerűen közlekedő buszokkal mehetünk fel a felső parkolóig, egy gyönyörű, kis alagutakkal tarkított meredek szerpentines úton. A parkolóból egy 124 m hosszú alagút vezet a hegy gyomrába, ahonnan egy lifttel juthatunk fel a sasfészek épületébe. A lift a szintén 124 m hosszú utat 41 másodperc alatt teszi meg. Az épület május közepétől októberig látogatható.

Barlangok:

1. Koppenbrüllerhöhle

Tartomány: Felső – Ausztria (Oberösterreich)
Hely: Obertraun
Megközelítés: Obertraun határában, a Gasthaus Koppenrast kényelmes parkolójából 20 perces sétával érjük el a barlang bejáratát.
Nyitvatartás: májustól szeptemberig
Vezetés: a nyári szünetben naponta előzetes jelentkezés esetében. Alsó korhatár 8 év.

A Koppenbrüllerhöhle tulajdonképpen egy óriásforrás. Az erős áramlat a barlang kapujánál egy óriási víztározót alakított ki. Ezt a természeti jelenséget a hóolvadás és az erős esőzés teszi lehetővé. A Koppenbrüllerhöhle szűk helyei, a ferde hasadékok várnak arra, hogy mindenek előtt a gyerekek, de a felnőttek is felkutassák. Védőruhába öltözve 2 órás vezetés alatt szoros ismeretséget köthetünk a barlanggal.

2. Lamprechtshöhle

Tartomány: Salzburg
Közeli város: Sankt Martin
Megközelítés: Sankt Martin és Weißbach között fekszik, közvetlenül az autópálya mellett, amely Lofer-tól Saalfeden felé vezet.
Nyitvatartás: egész évben

A Lamprechtshöhle 51 km-es kiterjedésével Ausztria egyik legnagyobb és legérdekesebb barlangja. Európa egyik legnagyobb barlangrendszere. 1905-ben nyitották meg a látogatók számára. A 700 méteres barlangrész kényelmesen járható a hegybe bevezető emelkedőn keresztül. Az emelkedő legyőzése után egy 70 m magas, jól kivilágított barlangteremhez érünk.
A barlang elnevezését egy Lamprecht nevű lovagról kapta, aki magasan Saalachtal felett, az akkori védekezésre alkalmas, Saaleck várat birtokolta, melynek romjai még ma is láthatók. A szóbeszéd szerint értékes kincseket szerzett egy keresztes hadjáratban, amiket halála után lányai örököltek. A kincseket az akkoriban megközelíthetetlen barlangban rejtette el. A korábbi évszázadokban kalandvágyó kincskeresők keresték fel a barlangot annak reményében, hogy a mondabeli csodás kincset megtalálják. Keresésük eredménytelennek bizonyult és csak a XVIII. század végén kezdődött meg a tudományos kutatás. A rendszeres feltárási munkálatait a német alpinista egyesület Passau osztálya kezdte el 1899-ben.

3. Dachstei Mammuthöhle (Mamut-barlang)

Tartomány: Salzburg
Hely: Dachstein
Közeli város: Obertraun
Megközelítés: A barlang bejárata a Schönberghaus-tól jobbra negyedórás rövid sétával érhető el.
Nyitva tartás: május 5. és október 21. között
A Dachstein drótkötélpálya utolsó indulása a barlanglátogatók részére:
Május 5. – Június 1. 15:45h
Június 2. – Szeptember 9. 16:30h
Szeptember 10. – Október 21. 15:45h
Vezetés: A 1,5 órás vezetések folyamatosan indulnak, idegen nyelven is. A barlangmúzeum a jégbarlang nyitvatartási időszakában ingyenesen látogatható.

A barlang 37 km hosszú, a barlangon belüli legnagyobb szintkülönbség 1180 m. Az egy órás vezetés során meglehetősen sok lépcsőn kell le-fel járnunk, de a grandiózus sziklafolyosók és “kődómok”, a szédítő mélységek élménye kárpótol a fáradtságért.

Jégbarlangok

1. Eiskogelhöhle

Tartomány: Salzburg
Hol van: Werfenweng (Tennegebirge)

A barlangot 1847 ben fedezték föl.
Bejárata 2100 m tengerszint feletti magasságban van, a hőmérséklet 6-8 C°.
A látogatási idő 10-12 óra, ebből a barlang 3-5 óra. A vezetett túrák min. 5 max. 10 főböl állnak.
Túra vezetés: csak májustól októberig , hetente egy alkalommal, 14 éves kor fölött.

2. Eisriesenwelt (Werfeni jégbarlang)

Tartomány: Salzburg
Hely: Werfen
Közeli város: Salzburg
Megközelítés: Werfentől 5 km hegyi út, drótkötélpálya 1084m-ről 1586 méterre, gyalogút 15 perc.

A világ legnagyobb jégbarlangja 1641 m magasságban a Tannen hegység belsejében található. Ténylegesen több mint 47 km hosszú, és még mindig nincs az összes folyosó és terem bejárva és felkutatva. Az egyedülálló barlang-rendszer látogatásával gazdag élményekben lehet részünk. A látogató 2 km hosszú, többnyire kiépített körsétát tehet szakszerű vezetéssel, a barlangrendszer leglátványosabb szakaszain. A sétánk során 134 m szintkülönbséget kell megtenni. A barlang óriási termeiben felfedezzük a föld leghatalmasabb jégalakzatait. Karbid lámpával kutatjuk fel a Jégpalotát, a Jégóriások várát és a Jégkirálynő fátylát. A barlangban a hőmérséklet 0 Celsius fok körül van. Meleg ruha és erős cipő ajánlott. A vezetés a barlangban 75 percig tart. A megvilágítás kizárólag karbidlámpával és magnézium fénnyel történik.

3. Rieseneishöhle (Óriás jégbarlang)

Tartomány: Salzburg
Hely: Dachstein
Közeli város: Obertraun
Megközelítés: A barlang bejárata a Schönberghaus-tól balra rövid 15 perces sétával érhető el.
Nyitva tartás: Május 5. és Október 21. között
Vezetés: A 1,5 órás vezetések folyamatosan indulnak, idegen nyelven is. A barlangmúzeum a jégbarlang nyitvatartási időszakában ingyenesen látogatható.
A Dachstein drótkötélpálya utolsó indulása a barlanglátogatók részére:
Május 5. – Június 1. 15:45h
Június 2. – Szeptember 9. 16:30h
Szeptember 10. – Október 21. 15:45h

A jégpalota, Dachsteinben az Alpok legnagyobb természeti csodái közé tartozik. A föld minden országából jönnek ide emberek, hogy megnézzék Dachsteinben a földalatti jégvilágot. A barlang csak a XV. századtól jegesedett el, ma 5000 m2-es területet foglal el a 13000m3 jég (néhol 25m vastag). A hatalmas barlanggleccserek, jéghegyek, jégoszlopok, megfagyott vízesések és jégfülkék a forró nyári napokon kedves ellentétei a külső világnak. Nyáron -1°C a belső hőmérséklet. Hűvös, esős napokon a barlangok most is biztos menedéket nyújtanak az emberek és az állatok számára, ugyanúgy, mint ezer évvel ezelőtt. A barlangok ősi bizonyítékai a föld átalakulásának. A földtörténet titkait itt tudták megfejteni a tudósok, meséli a barlangvezető.

Parkok, természeti látványosságok

1. Villacher Alpengarten

Tartomány: Karintia
Hol van: Villach
Közeli város: Klagenfurt
Nyitva tartás:

Június: 9 – 18
Július: 9 – 18
Augusztus: 9 – 18

A Villacher Alpenstrasse 6. parkolójánál 1403 m magasan megnézhetjük az alpesi növények csodálatos világát. Ez a panorámaút a Villacher Alpok világába vezet be. Az út 16.5 km hosszú, maximális emelkedése 10%, 11 db kiépített parkoló biztosítja a pihenést. 1732 m magasban tér véget, az edzett túrázók már innen is elindulhatnak gyalog, a kevésbé edzetteket ülőlift viszi föl 1957 m magasra, ahonnan kb. 1.5 óra könnyű túrával érhetjük el a 2167 m magas Gipfel csúcsot. A csúcs előtt találunk egy adótornyot, majd nem messze tőle egy menedékházat, amely kiváló helyet ad a pihenni vágyóknak, de innen már csak pár méter a csúcs, ahol egy szép kis kápolnát találunk. A kialakított ösvényeken sétálva, megismerhetjük az alpokban honos növényeket. A Karintia kártyával ingyenes a belépés.

Wildpark Fusch-Ferleiten Grossgloknerstrasse vadaspark

Tartomány: Salburgerland
Hely: Fusch-Ferleiten
Közeli város: Kaprun (15-20 km), Zell am See (20 km)
A ferleiteni állat- és élménypark közvetlenül a Grossglockner lábánál fekszik. Az állatpark 15 hektáron elterülve mutatja be az Alpok faunáját. A park területén több mint 200, a hegyvidéken honos állatfaj egy-egy képviselője tekinthető meg. Kiváló szórakozási lehetőséget nyújt a gyermekek számára az ingyenes élménypark is, mely 20.000 m2 -en számos játékkal várja a kicsiket.
Ferleiten a Käfertal bejáratánál fekszik, így számos gyönyörű tóraútvonal kiindulópontja is.

Nyitva tartás:
Május elejétől Októberig
Naponta reggel 8 órától sötétedésig

A vadaspark belépő árai: (A változtatás jogát fenntartjuk!)

Felnőtteknek: – 6,00
Gyerekeknek 4-14 éves korig: – 3,50
Csoportok (20 főtől/fő): – 4,80

Vízesések

1. Krimmler Wasserfälle

Tartomány: Salzburg
Hol van: Krimml
Közeli város: Innsbruck
Magasság: 380 m
Távolság Rauristól: 75 km

A Gerlospass fizetős hegyiút keleti bejáratánál, Krimmlnél hatalmas parkoló várja a turistákat. A Krimml-vízesés 380 méteres magasságával Európa leghosszabb szabadon alázuhanó vízesése, a világ ranglistáján pedig az ötödik helyet foglalja el. Az évente több mint 350 ezer látogatót vonzó látványosság, méltán a vidék egyik legkedveltebb turistahelye. Mivel 1687 méter magasan található, a vízpermet télen vastag csillogó jégpáncél burkolja a környező sziklákat és növényeket. Három zuhatagból áll.
Az alsó, kétlépcsős vízesésnél 17 gleccserfolyó egyesült vize zuhan a mélybe, csakúgy, mint a 100 m hosszú magasan található középső, illetve a 145 m hosszú felső zuhatagnál. A vízesések látványa magával ragadó, és egyedülálló élmény.
Sok helyen van kiépített kilátó, ahol egész közel kerülhetünk a vízeséshez. Ezernyi apró vízcseppre porlad szét a zuhatag, és a fény a szivárvány színeire bomlik. A vízpermet minket sem kímél, hangunkat elnyomja a vízesés dübörgése. Az úton padok biztosítják az elfáradt turisták pihenését.

2. Plötz vízesés

Tartomány: Salzburg
Hely: Ebenau
Közeli város: Salzburg
Magasság: 50 m

Az Ebenaui Mühlen túristaútvonalon átkelve, az Unterbergi tűzoltó állomástól már látható a Waschl-Mülle. A tűzoltóság után az óvoda mellett kell jobbrafordulni, és a kereszteződésen áthaladva egyenesen egészen egy földútig, a fából készült malom mellett haladunk el. A malom melletti kis erdei úton a Watzmann felé haladva menyéteket figyelhetünk meg. Itt a hegygerincen folytatjuk tovább utunkat. A koppl túraútvonal a hegy déli oldalán haladunk előre, majd a Rottenbach hídnál balra fordulunk. Itt nemsokára megpillantjuk a Roachi öt malmot. A harmadiknál a Pertiller malomnál letérve a főútról, megcsodálhatjuk a helyi szurdokot, játszunk és felfrissüljünk egy remek fürdőzés során. Ezután átkelve a patakon a malom mellett, Ebenau irányába indulunk.

3. Krispl vízesés

Tartomány: Salzburg
Hely: Krispl
Közeli város: Salzburg
Magas: 20 m
Távolság Rauristól: 82 km

4. Gollinger vízesés

Tartomány: Salzburg
Hely: Golling
Közeli város: Salzburg
Magas: 65 m

A gollingi patak vize 75 m magasról zuhan a völgybe, megkapó látványt nyújtva ezzel. Számos festőt is megihletett az alázúduló víz, így számos képen köszön vissza a gollingi vízesés. A környék egyik legromantikusabb, és legkedveltebb kirándulóhelyeinek egyike.
Golling városa egy múzeumvárat is a magáénak mondhat, mely a környék történetét bemutató állandó, illetve évről évre változó kiállítással vár téged.

Sóbányák

1. Altaussee Salzbergwerk

Nyitva tartás:
Május 1. -Június 30: 9:00 – 15:45
Augusztus 1 – Szeptember 21: 10:00 – 16:45

116 km – körülbelül 1 óra 51 perc

Salzkammergut sóbányák (Salzbergwerke) honlapja: www.salzbergwerke.com

A bányakocsi csilingelve indul velünk a hegy belsejébe, majd fából készült csúszdán jutunk még mélyebbre, hogy megismerjünk egy varázslatos világot és misztikus sótavat.

2. Hallein – Bad Dürnberge Salzbergwerk

Tartomány: Salzburg
Hely: Hallein
Közeli város: Salzburg
Nyitva tartás: nyitva egész évben

Január – Március: 11:00 – 15:00
Április – Oktober: 9:00 – 17:00
November – December: 11:00 – 15:00
Távolság Rauristól: 72,2 km – körülbelül 59 perc

Az alpesi sóbányászat egyik legrégibb központja. Egy rejtelmes föld alatti kirándulást tehetünk, dübörgő barlangkocsival haladunk a mélyben kialakított vágatokban, misztikus sötétségben tutajon siklunk a földalatti tavon. Egy rekonstruált Kelta faluban megismerhetjük a Kelta emberek életét. Látogatást tehetünk a világ első Só galériájába.

A sóbánya megtekintése kb. 75 percet igényel.

3.

Nyitva tartás:
Május 1. -Június 30: 9:00 – 15:45
Augusztus 1 – Szeptember 21: 10:00 – 16:45
101 km – körülbelül 1 óra 34 perc

A Hallstatti bányavasúttal (siklóval) közelíthetjük meg a 900 m magason lévő bejáratot. Egy történelem előtti kiránduláson vizsgálhatjuk meg az Alpok világraszóló kincsesbányáját, ahol már több mint 3000 évvel ezelőtt ember élt. Fényesre csiszolódott csúszdán jutunk a mélybe, ahol megismerjük a sóbányászat történetét. Láthatjuk a földalatti sóstó világát. A mélybe tett kirándulásunk végén bányakocsival térünk vissza a napfényre.

Várak

1. Burg Mauterndorf

Tartomány: Salzburg
Hely: Mauterndorf im Lungau
Közeli város: Salzburg
Távolság Rauristól: 97 km

Burg Mauterndorf Verwaltung
A-5570 Mauterndorf i. Lg.
Tel: ++43/6472/7426

Ausztria egyik legszebb vára. Impresszív szögletes struktúra csúcsos tornyokkal. Falai között eseményeket rendeznek, középkori jellegű és hangulatú étterme van és történeti kiállítása életképekkel. Belépés kedd, szerda, csütörtök, péntek. A belépő 8 EUR/fő.

Hohenwerfen vára

Tartomány: Salzburg
Hely: Werfen
Közeli város: Salzburg
Távolság Rauristól: 50 km

A hohenwerfeni püspökségi várat a 11. században építették, de még ma is teljes pompájában uralja a környéket. A várban történelmi kiállítás, ragadozó madár bemutató, lovagi programok várnak. A nyári hónapok alatt esténként különleges rendezvények (mint sólyombemutató, misztikus est, középkori rendezvény) teszik színessé a kínálatot. Felár ellenében, a gyalogtúrát megspórolandó panorámalift visz fel a várhoz.
Ha filmbarát vagy, biztos ismert számodra az a tény, hogy itt forgatták Clint Eastwood és Richard Burton főszereplésével a nagy sikerű Kémek a sasfészekben c. filmet.