Le merném fogadni, ha Ausztriára gondolsz, a te szemeid előtt is rögtön az Alpok lélegzetelállító, havas vonulata elevenedik meg. A képernyőkről, képeslapokról és számos reklámból ismert hegyes tájak azonban akkor varázsolnak el igazán, ha élőben is találkozol velük. Legyen nyári napsütés vagy téli havazás, az osztrák Alpok mindig elbűvölik az odalátogatókat. A legszebb látványt kétségkívül az ország legmagasabb hegycsúcsa, a Großglockner nyújtja.

A 3798 méter hegyóriást számos további hegycsúcs öleli körül, a hegy lábánál pedig Európa talán egyik legszebb panorámaútja vár, hogy felfedezd. Az út a Hohe Tauern Nemzeti Park lenyűgöző, magashegységi tájain kanyarog, összeköti Karintiát és Salzburg tartományt. A 48 km hosszú fizetős alpesi utat autóval is kényelmesen bejárhatod, a látvány nem csak az út során lebilincselő, hanem azon a 2500 méteres magaslaton is, ahol testközelből csodálhatjuk meg Ausztria legnagyobb gleccserét és a Großglockner közeli hegycsúcsát.

Utazás az évszázadok szerpentinjein

Bár a panorámaút a 20. század vívmánya, a Keleti-Alpok fővonulatának gerincén elhaladó útvonalat már a kelták és a rómaiak is használták, ennek bizonyítékait pedig Hochtor hágónál található kiállításon nézheted meg. Természetesen a jelenlegi út hosszú évszázadokkal később épült, pontosabban 1930 és 1935 között. Olyan hatalmas szenzációnak számított akkoriban egy ilyen útvonal, hogy már rögtön az átadást követő első évben 130 ezren látogattak oda. Képzeld, a korai években még autóversenyeket is szerveztek a kockaköveken. Mára a panorámaút jelentős turistalátványossággá vált, évente 900 ezer ember látogat el oda, ezzel pedig Ausztria második legnépszerűbb látványosságának számít, rögtön a bécsi Schönbrunni kastély után.

Az alpesi ékszerdoboz kincsei

A panorámaút egyenesen a Hohe Tauern Nemzeti Park szívébe vezet. Az utazás során úgy érezheted, mintha egy figyelmesen őrzött, értékes ékszerdobozban kalandoznál. Nem csak a kanyargós utak és a kilátás nyújtanak hatalmas élményt, hanem a különböző megállók, tanösvények, kilátók és a híres osztrák hütték is tartalmas szórakozást és kikapcsolódást biztosítanak.

Az Alpok legendás észak–déli összeköttetése mentén kilenc különböző témájú és ingyenesen látogatható kiállítást is megtekinthetsz, amelyek között még kortárs művészeti kiállítást is találsz.

A Großglockner panorámaút leghíresebb látványossága vitathatatlanul az Ausztria legnagyobb gleccsere, közvetlenül a Pasterze fölött kialakított kilátó, a Ferenc József-magaslat. Ha szerencséd van és tiszta időben látogatsz oda, felejthetetlen kilátás tárul eléd. A Pasterze-gleccser sajnos egyre inkább zsugorodik, de még mindig különleges élmény nyújt. Nem beszélve magának a Großglockner hegycsúcsnak a látványa, amelyet olyan közel fogsz érezni, mintha csak egy karnyújtásra lenne tőled. A kilátó nevét az 1856-os császári látogatásról kapta, ugyanis maga Ferenc József is itt gyönyörködött ebben a csodálatos látványban fiatal császárnéjével, Sisi-vel az oldalán.

A jellegzetes élővilág nyomában

A Ferenc József-magaslattól, ha északi irányba utazol tovább, a Salzburg tartományba érkezel, ahol a 2400 méteres útszakaszon a környezet garantáltan elvarázsol. Az alpesi mezőkön 140 különböző növényfaj terem, csodás életteret biztosítva számos pillangónak. Ha felfedeznéd a természet e részét, egy rövid körtúrán is részt vehetsz, ahol megismerheted az ottani különleges növény- és állatvilágot.

Ha már állatvilág, nem hagyhatjuk említés nélkül a környék legnépszerűbb, kicsik és nagyok által közkedvelt állatokat: a mormotákat. Itt található ugyanis a Hohe Tauern legnagyobb mormotakolóniája is, sok helyen a látogatók közvetlen közelében is előbukkannak a gyerekek legnagyobb örömére. A mókás szőrmókokon túl továbbá több helyen megfigyelhetők a kőszáli kecskék és zergék is. A Wilhelm Swarowski-torony a látogatóközpont legfelső szintjén például erős távcsövek segítségével megfigyelheted a közelben bandázó patás állatokat is.

A Großglockner panorámaútja időjárástól függően, általában május elején nyílik meg a látogatók előtt. Az első hetekben sokszor megesik, hogy még méteres hófalak között lehet csak feljutni. A téli szezonra általában október végén vagy november elején zárják le az utat, de extrém időjárási körülmények esetében akár nyáron is lezárhatják időszakosan.

A látogatáskor napijegy váltása szükséges, amelynek értéke aszerint változik, hogy milyen járművel szeretnénk átutazni a panorámaúton. A pontos belépti díjakról és a nyitvatartásról további információt a hivatalos weboldalon olvashatsz.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem már a bejegyzés írása közben megjött a kedvem ehhez a csodás úthoz. Ha te is már a Großglockner lenyűgöző látványát csodálod gondolatban, foglald le most a szállásod a Hotel Sonnhof oldalán, és irány a csodás Ausztria!

This post was written by admin

Vélemény, hozzászólás?