Biztonságos tippek utazáshoz

április 28, 2020 12:38 du.

Az utazás csodálatos tud lenni, ha tele van izgalommal, váratlan fordulatokkal és új tapasztalatokkal. Viszont érhetnek minket kellemetlen meglepetések is, ezért nem árt, ha néhány dologra felkészülünk mielőtt útnak indulnánk.

  1. Tájékozódj

Bár a spontán felfedezés öröme mindig megdobogtatja a szívet, és nincs jobb, mint elveszni egy kicsit az ismeretlenbe, azért jobb, ha legalább átfogóan ismered azt a helyet, ahová mész. Ebben sokat segítenek az utazóblogok, ahol személyes tapasztalatokat olvashatsz, ugyanakkor a helyi vendéglátó egységek is hasznos információkkal láthatnak el az úticélodat illetően.

A biztonságos utazás másik fontos lépése az, hogy minden esetben jegyezd le az adott ország sürgősségi hívószámait, valamint jó tudni a helyi konzulátus elérhetőségét is.

  1. Vigyázz a csalókkal és tolvajokkal

A bűnözők sok esetben kihasználják, hogy turistával van dolguk, ezért jobb, ha nem lankad a figyelmed utazás közben. A lopás megelőzése érdekében mindig tartsd szem előtt, és biztonságos helyen az értékeid, valamint ha nyílt téren térképet, fényképezőgépet veszel elő, akkor ajánlott ezt diszkréten tenni. A turistakellékek vonzzák a tolvajokat.

A világhálón már több webfelület is arra szolgál, hogy összefoglalja a különböző országokban tapasztalt gyakori csalásokat, érdemes tehát erre is rákeresni, mielőtt elindulnánk.

Új embereket megismerni sokszor az utazás egyik fénypontját jelenti, viszont ebben az esetben is jobb, ha óvatos vagy. Első sorban ne árulj el magunkról bizalmas információkat olyan személyeknek, akiknek kilétéről te magad is keveset tudsz.

  1. Készíts másolatot az irataidról

Sosem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged az irataid másolatára. Ezért utazás előtt készíts másolatot az útleveledről, hajtási engedélyedről, személyi igazolványodról, vagy más fontos iratodról. Legyen mindegyikről nyomtatott és elektronikus változat is.

  1. Tanulj meg segítséget kérni az adott ország nyelvén

Minél jobban értjük az ország nyelvét, ahová utazunk, annál biztosabb az, hogy nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Viszont ha már a SEGÍTSÉG szót megtanuljuk, az is hasznos lehet bármilyen szituációban. Erre már több applikációt is kitaláltak az évek során, viszont a legbiztosabb, ha magunknál tartunk egy olyan utazási zsebkönyvet, vagy szótárat amelyben fel van tüntetve néhány alapvető kifejezés, mondat is az adott ország nyelvén.

  1. Oszd meg a bizalmasaiddal az útvonalad

Mielőtt elindulnál, oszd meg egy barátoddal, vagy a családoddal az útiterved. Így bármi gond történjék, ők tudni fogják, hogy épp merre járhatsz. Egy másik lehetőség, hogy GPS-en keresztül megoszd a tartózkodási helyed egy személlyel, hogy a telefonkészülékeden keresztül folyamatosan követni tudja, hogy hol jársz éppen.

This post was written by admin

Vélemény, hozzászólás?