A gyönyörű osztrák Alpok lábánál, Salzburg deli részén fedezhetjük fel a mediterrán hangulatú különleges vízi játékairól híres Hellbrunni kastély. Az eredeti pompájában tündöklő épület hatalmas parkkal, késő reneszánsz eleganciával várja, hogy megcsodáljuk. A kastély népszerűségét nem csak lélegzetelállító építészetének, hanem világhírű vízjátékainak is köszönheti. A korabeli tervezők a víz erejét felhasználva titokzatosan mozgatott figurák és misztikus szökőkutak látványával kápráztat el minket, felejthetetlen élménnyel megajándékozva az odalátogatók ezreit évről-évre.

A Hellbrunni kastély története

Az itáliai építészet szerelmeseként Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek álmodta meg közvetlenül hivatalba lépése (1612) után a vizekben gazdag hegyek lábánál az impozáns kastélyt, korábban soha sehol nem látott szórakozó- és pihenőhelynek. A nyári rezidenciaként is szolgáló kastély rekordidő alatt, 1612 és 1615 között épült fel. Az építőmester Santino Solari volt – akit a salzburgi dóm építésével is megbíztak – és aki a késő reneszánsz egyik legcsodálatosabb építményét alkotta meg az Alpoktól északra. A vízijátékok mellett a díszkertben még egy kis vadászkastélyt is felépítettek, a hónapos kastélyt (Monatsschlössl), mely nevét vélhetőleg arról kapta, hogy állítólag egy hónap alatt húztak fel. Valószínűbb ugyanakkor, hogy inkább onnan ered a név, hogy egy évben csak egy hónapig használták, a vadászat idején.

A kastély és elbűvölő parkjának látogatása

A gyönyörű Hellbrunni kastély 4 évszázadon át változatlanul megmaradt a régió egyik legszebb ékszerének. A kétemeletes főhomlokzat és a gazdasági épületek egy hatalmas díszudvart zárnak körül. Az épülettel ellentétben az eredeti berendezés sajnos nem őrződött meg, azonban még így is magunkba szívhatjuk ottlétünkkor a kastély korabeli hangulatát. A dísztermek közül a legkülönlegesebbek az aranytapétával díszített Antecamera, és a mellette nyíló hálószoba, amelynek falait XVIII. századi kínai papírtapéta borítja. Ha tovább sétálunk az épületben, az ebédlőben egy pompás cserépkályhát csodálhatunk meg, de gyönyörködhetünk a fantasztikus térhatású freskókban is. Külön kiemelendő a Mascagni falfestményeivel ékesített nyolcszögletű zeneterem, az Oktogon.

A méltán világhírű kastélypark 60 hektáros területen terjed el. Egy művészeti csodának is tekinthetjük geometriai formákba rendezett medencéivel, gondozott sövényeivel. Három különböző részre osztható fel. A kastély nyugati és északi oldalán lévő Lustgarten a vízijátékokkal, a délkeleti oldalon a Ziergarten szépen rendezett franciakertjével, a harmadik, egyben legnagyobb kiterjedésű erdős parkrészen pedig a Salzburg Zoo látványos állatkertjét fedezhetjük fel. A Hellbrunni kastély mögötti kilátóhelyről lenyűgözően szép kilátás nyílik a régió hegyeire. Mellette található a híres kőszínház, amely a legrégebbi szabadtéri színpad Európában. Ebben a színházban mutatták be Európa első szabadtéri operáját 1617. augusztus 31-én, Claudio Monteverdi “Orfeo”-ját.

Vízjátékok

A vízjátékokat csoportosan, idegenvezető társaságában látogathatjuk meg. A séta során fel kell arra készülni, hogy nem ússzuk meg szárazon ezt a kalandot! Olyan helyekről spriccelnek le majd a vízsugarak, ahol nem is számítunk rá. Várnak ránk misztikus tükörbarlangok és vízzel mozgatott figurák, mintha csak egy hatalmas kalandparkba lépnénk. A legnépszerűbb barlang, amelyet bejárhatunk, a Madárdalok barlangja, ahol csodálatos énekek csendülnek fel és persze különböző vízköpők is elkápráztatnak.

A park nagyszerű hely kikapcsolódásra, sétákra és sportolásra. A gyermekek a nagy játszótéren kedvükre szaladgálhatnak, játszhatnak. Egy ékszerként őrzött csodálatos világba csöppenhetünk, ahol a különleges építészeti csodákon kívül a páratlan park is elvarázsol. Mindenképp érdemes idelátogatni! És ha netán magyar szállás után kutatgatna a kastély közelében, mi ebben is szívesen segíthetünk. 

This post was written by admin

Vélemény, hozzászólás?