Az én tökéletes 5 napom

View of the valley

 

A Rauris-völgy 30 km hosszú és 5 oldalvölgye van, mind saját karakterével és különlegességével:

Hüttwinkltal: aranyásó történetéről és a völgyzáró Kolm Saigurnról ismert, mely a Hoher Sonnblick (3.106 m) lábánál található.
Seidlwinkltal „Zarándokok völgye”: 500 éves Tauern ház. A Seidlwinkltalon keresztül vezet az évente megrendezésre kerülő Glockner zarándoklat a Hochtoron át a Groβglockner Hochalpenstraβén Heiligenblutig.
Krumltal „Keselyűk völgye”: a völgyet a szakállas saskeselyűk újratelepítésére választották ki (1986). Azóta láthatunk a Krumltalban szakállas saskeselyűket, fakókeselyűket, szirti sasokat és még számos vadállatot természetes körülmények között.
Forsterbachtal és Gaisbachtal
„Források völgye”: ennek a projektnek köszönhetően 300 természetes forrásból 60 forrást tettek elérhetővé a látogatók számára, így szemléltetve a Rauris-völgy vízikincseit. Látnivalók: raurisi ősforrás a Bodenhausnál (Boden háznál), vízesések Kolm Saigurnban és a Krumltalban, vízi információs útvonal a Seidlwinkltalban, vízi játszótér a Summererparkban.

 

1. nap: Aranymosás – Raurisi ősláp – Vízesések

A Rauris-völgyet aranyásók története, legendája alapján „az Alpok arany völgyének” nevezik. A mai napig 3 aranymosó helyen próbálhatjuk ki szerencsénket. Kezdjük hát napunkat a Bodenhaus mellett található aranymosónál, ahol a patakban állva, gumicsizmában, mosótállal kezünkben élhetjük át ezt a több évszázados hagyományt. A gyermekek számára a vízi játszótér remek móka.

Four people enjoying gold washing

Ha már elég aranyat és ásványt gyűjtöttünk, hagyjuk autónkban és folytassuk utunkat a Kolm Saigurn panorámaúton, ahol elérünk a következő látnivalóhoz: a raurisi ősláphoz.
Több, mint 80 sötét lápjával, hatalmas lucfenyőivel, mohával és romantikus tisztásaival a raurisi őserdő egy érintetlen terület, valódi természeti kincs Kolm Saigurnban, a völgy végében.

Little lake beside a forest

Tovább túrázunk a Naturfreundehaus-hoz ami már 1598 méter magasan található. Innen kilátás nyílik a környező 3000 méter magas hegyekre is. Belátható erről a pontról a Rauris völgy, a csodás vízesések és a 3106 méter magasan található meteorológiai obszervatórium, a Sonnblickbasis is.

View of the snowy mountains

Amennyiben gyakorlott túrázók, hegymászók vagyunk, érdemes megcélozni egy magasabb hüttét, hegycsúcsot.

 

2. nap: Großglockner – Heiligenblut – Ferleiten

A mai napon autóba ülünk és Ausztria legmagasabb csúcsához, a Großglockner-hez vezető 48 km hosszú panorámautat célozzuk meg, melyet 36 hajtűkanyar tarkít.
Az Alpok gerincén való átkelés maradandó élmény az egész család számára. Az út mentén virágba borult alpesi legelők, sziklaszirtek, valamint az örök hó és jég birodalma tárul elénk, más szóval a Hohe Tauern Nemzeti Park.

View of the road from the mountain top

Az Edelweiss-Spitze 2571 méteren a panorámaút legmagasabban fekvő kilátója, ahonnan több mint 30 háromezres hegyóriásra nyílik kilátás.

Panoramic view of the snowy mountains

Az út a Hochtor-nál éri el csúcspontját, ahol 2504 méter magasan kanyargunk a szerpentinen.
Végül eljutunk a Ferenc József kilátóhoz, ahonnan megcsodálhatjuk Ausztria legmagasabb hegyét, a 3798 méter magas Großglocknert és a lábánál elterülő Pasterze gleccsert. Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen a hegyoldal a mormoták kedvelt gyülekezőhelye. Innen lépcsők vezetnek lefelé a gleccsertúrához.

View of the valley down bellow

A Swarovski megfigyelőállomás távcsőibe pillantva még kőszáli kecskéket is láthatnak a szerencsések.

Close-up of three marmots

Útunk során érdemes kitérni Heiligenblut falucskába, mely egy csodás kis ékszerdoboz a hegyek ölelésében.

Small village in the middle of the valley

Túránk levezetéseként látogassuk meg a fizetőkapu mellett található Vadas- és Élményparkot, ahol több, mint 200 különböző állatfaj, illetve közel 40 féle szabadidős játék közül választhatunk.

Small park with snowy mountains in the background

3. nap: Felvonózás – Tengerszemek – Schwarzwand csúcs – Madárreptetés – Tilly tanösvény – Vizes játszótér

A raurisi Hochalmbahn (Hochalm felvonó) pár perc alatt juttatja fel közel 1.800 m-re a látogatókat a Hochalmhoz. A raurisi Hochalmbahnen egyike Ausztria legkiválóbb nyári hegyi felvonóinak, és testreszabott alpesi élményt kínálnak: szép túravidék, Tilly erdei tanösvénye, madárreptetés és aranymosási lehetőség is várja az ide látogatókat.

Water ponds with mountains in the background

A kabinos lift a hoteltől pár perces séta alatt könnyen elérhető. Megvesszük jegyünket, majd 15 perc felvonózás után csodás látvány tárul elénk: alpesi panoráma, tengerszemek, hatalmas hegyek, és tiszta időben még a Grossglockner-ig is ellátni!
A csúcstól négy hegy is megmászható: a Schwarzwand (2194 m), a Reißrachkopf (2210 m), a Hirschkopf (2252 m) és a Baukogel (2224 m).
A 116-os jelzett túraútvonalat követve megcélozzuk a 2.194 méter magasan található Schwarzwand csúcsot. Az út kb. 1,5 óra, de megéri, a látvány magáért beszél:

People climbing the mountain to get to the cross

A felvonónál naponta kétszer (11:30-kor és 14:00-kor) madárreptetést tartanak. Az izgalmas műsor alkalmával megismerhetjük a völgy madárvilágát. A sasok, sólymok, baglyok közvetlenül a fejünk felett repülnek, s gyönyörködhetünk bennük, ahogy a völgy felett siklanak. Ezen műsor keretein belül láthatjuk a levegő királyát, a keselyűt is. Ez a legnagyobb madárfaj, ami a völgyben őshonos.

Group of people near a cabin watching an eagle tamer

Mielőtt elindulnánk lefelé, egy tengerszem mellett pihenhetjük ki a túra fáradalmait, s lógathatjuk lábunkat a kristálytiszta vízben. Ezt követően induljunk el a jól kitáblázott Tilly tanösvényen, melyen megismerhetjük a völgyben élő állatokat és növényeket.

Family hiking through a forest stopping by a stream

Ha kellően elfáradtunk, a Heimalm megállónál felvonóba ülünk, majd a völgyben a „Summerer Park” vizes játszóterénél pihenve, egy hűsítő italt és fagyikelyhet elfogyasztva pihenjük ki magunkat a hosszú nap után.

 

4. nap: Taxenbach: Kitzlochklamm – Rafting – Zell am See városnézés és hajókázás

A Kitzlochklamm minden bizonnyal az egyik legszebb és leglátványosabb szoros az alpesi régióban. Egyedülálló természeti jelenség, ahol a túrázás különleges élményt nyújt az egész család számára.
Barangolás közben az erdő és a vízcsobogás hangja segít az ellazulásban, kellemes nyári kirándulást ígér az odalátogatóknak a biztonságos falépcsőkön és létrákon keresztül. A teljes túra körülbelül két órát vesz igénybe, idősebbek és gyermekek számára is vállalható.

People going up wooden stairs on the side of a mountain

A szurdok túránk után egy igazi adrenalin-bomba vár ránk: raftingolni megyünk!
Taxenbachban két Raftingcenter is található. A délutáni program 13 órakor kezdődik, és 3-4 órát vesz igénybe. Felszerelést: ruhát, sisakot és mellényt kapunk, így csak fürdőruhát és törölközőt kell magunkkal vinnünk.
Hatalmas élmény ez az egész család számára: könnyű evezés, ringatózás a lassú sodrású vízen, vad hullámok és kisebb nagyobb vízi örvények kavalkádja ez.
A vízi kalandok után egy kis harapni valóval várnak minket a rafting központban, valamint a rólunk készült képeket is van lehetőség megvásárolni.

Group of people rafting down a river

Mielőtt visszatérnénk a szállodába, érdemes tenni egy kitérőt Zell am See-be. Lazításként könnyű sétát tehetünk a hangulatos óvárosban, az 1300 éves épületek között, vagy gyönyörködhetünk a tó és a havas hegyek panorámájában. Jó tudni, hogy július és augusztus hónapokban vízi show-val csábítják a partra a turistákat.
A nap végén élményekkel feltöltődve térhetünk vissza a hotelünkbe.

Zell am See lake

5. nap: Keselyűk és Zarándokok völgye, vízesésekkel tarkítva

A Krumltal-ba (más néven a „Keselyűk völgye”) 1986-ban kezdődött a szakállas saskeselyűk újratelepítése, azóta fakókeselyűket, szirti sasokat, és még számos vadállatot láthatunk természetes élőhelyükön. Az erős kezdés ne riasszon vissza, az útvonal könnyű, és a völgy végében lévő hatalmas vízesések látványa is felülmúlhatatlan. A túra oda-vissza három óra, távcsövet és jó túracipőt ne felejtsük otthon!

Eagle spreading its wings

Wörth felé vesszük az irányt, a zarándokok völgyébe. A „Seidlwinkltal” azért kapta ezt a nevet, mert ezen a völgyön vezet keresztül az évente megrendezésre kerülő Glockner zarándoklat a Hochtor-on át, Heiligenblut-ig. A völgyben található „Weixen” vendéglő 11:30-tól várja az érdeklődőket. Itt megkóstolhatjuk a remek sült pisztrángot, s érdemes házi söröket és kézműves fagylaltokat kóstolni.
Természetesen utunkat itt is tehenek és vízesések kísérik.
Túrázzunk, ameddig jól esik, óránként hütték nyújtanak pihenésre alkalmas helyet. A völgy végállomása a Rauriser Tauernhaus, ami már 1491-től üzemel, 1526 méterrel a tengerszint felett.

Stream flowing down the mountain

Visszatérve a hotelbe, vár minket a 90 fokos finn szauna, medence és meleg vacsora a panorámateraszon.

View outside the panoramic terrace of Hotel Sonnhof

A hotelben elérhető szolgáltatások
Finn szauna – a méregtelenítéshez
Medence – lazításhoz, feltöltődéshez
Szolárium – a szép bőrért
Fa dézsában való fürdőzés a panoráma teraszon
Squash (fallabda) – a társas kikapcsolódáshoz

Egyéb programok jó időben
Lichtensteinklamm, szurdok St. Johann-ban – ca. 30 km
Sigmund-Thun-Klamm, szurdok Kaprunban – ca. 30 km
Weißsee, gleccser és tó Uttendorf-ban – ca. 40 km
Hochgebirgstauseen, víztározó Kaprunban – ca. 35 km
Bobozás Kaprunban vagy Abtenauban – ca. 30 km, ca. 75 km
Salzkammergut-i tóvidék – ca. 100 km
Alpendorf, gyermekfalu, játszótér a hegy tetején, St Johann – ca. 30 km
Bad Gastein, függőhíd, termálfürdő – ca. 40 km
Berchtesgaden, Sasfészek – ca. 90 km
Königsee, hajókázás – ca. 90 km

Rosszidős programok
Salzwelten/Sóbánya (Hallein) – ca. 75 km
Eisriesenwelt/Jégbarlang (Werfen) – ca. 40 km
Nationalpark Museum Wörth – ca. 5 km
Talmuseum (völgy múzeum) Rauris – ca 300 méter
Nationalparkwelten/Nemzetipark múzeum (Mittersill) – ca. 50 km
Vötter’s Oldtimer Museum (Kaprun) – ca. 30 km
Krimmler Wasserfälle/vízesés (Krimml) – ca. 75 km
Burg Hochenwerfen/vár (Werfen) – ca. 40 km

Termálfürdők:
Tauern Spa (Kaprun) – ca. 30 km
Felsentherme (Bad Gastein) – ca. 40 km
Alpentherme (Bad Hofgastein) – ca. 30 km

Városlátogatás:
Zell am See – ca. 20 km
Kaprun – ca. 30 km
Salzburg – ca. 80 km
Innsbruck – ca. 170 km